"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Бързо търсене

Вие сте тук: Начало »  Събития »  2-Май. Ден на Копривщица

2-Май. Ден на Копривщица

2-Май. Ден на Копривщица

На 1 май

Копривщица, Площад „20- ти Април”

вид събитие: културно
статут на събитието: местно значение

местоположение: Копривщица, Площад „20- ти Април”

организатор: Община Копривщица, Дирекция на музеите, Читалище ”Х. Ненчо Палавеев” и СОУ ”Л. Каравелов”

Описание

Възстановка на епизоди от избухването на Априлското въстание 1876. Възстановката се прави ежегодно. Участват местни жители, които сами  изявяват желание да пресъздадат героичните събития на техните прадеди и припомнят важни факти от историческите събития. Спектакълът се нарича ”Първа пушка”, тъй като на тази дата през 1876 г. (20-ти април.) гръмва първата пушка и е дадено началото на Априлското въстание.  Възстановката започва с въведение за епичната епоха и мястото на Копривщица в нея. Възпроизвежда се тайната завера в героичната 1876 година при основаването на копривщенския революционен комитет с председател Тодор Каблешков в кафенето на Танчо Шабанов. Тържествено и завладяващо прозвучава дадената клетва от копривщенци да не престъпят даденото обещание пред камата, револвера и Евангелието, да работят жертвено в името на свободата и да забият ръждясалия петстотингодишен нож в гърдите на поробителя. Последват вълнуващи моменти от арестуването на членове на Копривщенския революционен комитет и спешното съвещание в дома на Рашко Хаджи Стойчев и вземане на решението да бъде обявено въстанието. На площада през бутафорния модел на Калъчевия мост пада простреляно турското заптие и гръмва първата пушка на Георги Тиханек . Патосът е в своя апогей, когато устремени към конака се появяват групите на Тодор Каблешков  и поп Никола Белчов . На моста пада и мюдюринът , а Неджиб ага  успява да избяга на кон по пътя за Клисура. Последва народно веселие в свободна Копривщица, Тодор Каблешков се оттегля в Спицерията, за да напише своята прокламация за обявяването на въстанието, което се подписва с кръвта на убитото заптие. „Кървавото писмо”, носено от куриер на Копривщица отлетява за Панагюрище, където друг син на Копривщица Георги Бенковски оглави славната епопея, а очевидецът на събитията във възрожденския град Никола Караджов  се мята на своя вихрогон за Клисура, за да стори същото. С оттегляне на въстаниците по своите отбранителни позиции и под звуците на възрожденски маршове и гръм на черешово топче  завърши спектакълът.  

Оценка

Възпроизвеждане на епизоди от обявяване на Априлското въстание в  Копривщица,  възпоменателно историческо събитие и местна туристическа атракция. Това събитие има половинвековна история.