"Модел прекограничне сарадње у управљању културно-историјским и природним наслеђем и развој одрживог туризма – Копривштица (Бугарска) и Сурдулица (Србија)"

"Овај пројекат се кофинансира од стране Европске уније кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија"

Леад Партнер Друштвени Центар "Хаджи Ненчо Дл Палавеев" – Копрившица, Бугарска; Партнер Општина Сурдулица, Србија

Копрившица, Бугарска - Сурдулица, Србија

Портал за културно и природно наслеђе и одрживог туризма

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Брза претрага

Ви сте овде: Насловна »  Објекти »  Сурдулица »  културни »  Манастир Ваведења Пресвете Богородице

Манастир Ваведења Пресвете Богородице

Манастир Ваведења Пресвете Богородице

број посетилаца: 61014.3

Паља

Тип објекта: културни
статут: црква
категорија: локалног значаја
тип објекта: општинска
споменик од датума:

локација: Паља

Опис

        У селу Паља, 50-ак километара од Сурдулице, налази се манастир Ваведења Пресвете Богородице, за који се не  зна када је подигнут  и ко га је подигнуо. На основу археолошких истраживања током 2006-2007. године утврђено је да манастир потиче из 13 века. Лежи на 950 метара надморске висине, на левој обали реке Паљвице.
     Храм  је  једнобродан, са олтаром и две бочне апсиде полукружног облика, покривен каменим плочама. Највероватније су га подигли Дејановићи, а Бугари дозидали припрату, која је покривена ћеремидом. Фрескописан је, живопис на иконостасу је из 1893.године,а на спољном зиду се налази дрвена плоча исписана старословенским језиком.   
У његовој близини се налази и извор свете Петке, за чију воду постоји веровање да је лековита. Многи долазе да се умију или понесу воду. Народ овог краја, према предању, прича да је манастир једанпут посетио и свети Сава и то када је путовао за Цариград. Народ се код ове светиње окупља неколико пута годишње и то: на Светог пророка Јеремију (14-ог маја), на Светог пророка Илију (2. Августа) и на Успеније Пресвете Богородице (28. Августа).

Слике