"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Бързо търсене

Вие сте тук: Начало »  Обекти »  Копривщица »  културен »  Гъркова къща

Гъркова къща

Гъркова къща

брой посещения: 6723№ 38558.6.127.1

Копривщица

VR

тип обект: културен
статут на обект: частна къща
категория на обекта: национално значение
вид собственост: общинска
паметник на културата от дата: Обявен с решение - ДВ № 53/11.07.1975 г. под № 5

местоположение: Копривщица

Описание

Гърковата къща се намира в Тороман махала и една от най-просторните и богати къщи в Копривщица. Къщата е построена от копривщенския майстор уста Гаврил през 1842 г. за копривщенския джелепин Геро Гърков. През 1855 г. къщата е била изписана. Гърковата къща се състои от изба, високо приземие и етаж. Приземието е изградено върху висок цокъл, който оформя избената част и придава на къщата вид на трикатна. Интересна е двураменната вътрешна стълба, поставена под висок три арков навес с красиви дървени колони, които са стъпили върху мраморни бази, а в горният си край завършват с богато профилирани капители. Вътрешната декоративна украса на къщата също е много богата. Резбата върху таваните в долния и горния отвод е една от най-забележителните в Копривщица. В стаите таваните имат оригинални апликирани геометрични орнаменти.

 

Оценка

Къщата се поддържа много добре и се използва целогодишно за нуждите на Италианския лицей в горна баня. В приземния етаж има влага по стените.
Гъркова къща, заедно с Кулаксъзовата и др. къщи и старият мост, има съществено значение за оформянето на градоустройствения ансамбъл на площад Битпазар.

Галерия