"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Бързо търсене

Вие сте тук: Начало »  Обекти »  Копривщица »  исторически »  Къща музей Георги Бенковски

Къща музей Георги Бенковски

Къща музей Георги Бенковски

брой посещения: 16944№ 38558.3.410.1

гр. Копривщица, ул. „Георги Бенковски” № 5

тип обект: исторически
статут на обект: музей
категория на обекта: национално значение
вид собственост: общинска
паметник на културата от дата: Обявен с решение ДВ № 53/11.07.1975 г. под № 370

местоположение: гр. Копривщица, ул. „Георги Бенковски” № 5

Описание

Тук през 1843 г. се ражда Гаврил Хлътев (Георги Бенковски) - организатор и ръководител на Априлското въстание. Участник в Старозагорското въстание, след неговия неуспех заминава за Гюргево. Участва в заседанията на Гюргевския революционнен комитет, където е избран за помощник на Панайот Волов в ІV Панагюрски революционен окръг. През пролетта на 1876 г., по време на подготовка на въстанието се налага като главен апостол. По време на въстанието сформира легендарната Хвърковата чета. След погрома на Априлското въстание на 25 май  попада  в засада на турска потеря при р. Костина в Тетевенския Балкан, където намира своята гибел.
Родният дом на  апостола на Априлското въстание Георги Бенковски е построен през 1831 г., и е класически образец на еснафска талпена къща, с открит чардак и  дантелени дървени решетки.
През 1966 г. къщата е ремонтирана и обзаведена като музей. Фото-изложба проследява живота и революционната дейност на Гаврил Груев Хлътев (Георги Бенковски). В музейната експозиция е поставен черешов топ дарение от Михайл Маджаров.

Оценка

Къщата е напълно запазена като образ и планова схема. Реставрирана е основно и компетентно. Скоро е направен нов ремонт.
Адаптирана е без навреждане в разпределенията, всички архитектурни елементи и детайли са съхранени с изключение на чардака, който е остъклен.
В сградата е подредена нова експозиция за живота и дейността на Георги Бенковски.
Къщата е от значение с архитектурна и историческа стойност и участва в ансамбъла на стари сгради в подножието на паметника Георги Бенковски.

Галерия