"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Бързо търсене

Вие сте тук: Начало »  Обекти »  Копривщица »  исторически »  Комплекс къща и стопанска сграда на Любен и Петко Каравелови

Комплекс къща и стопанска сграда на Любен и Петко Каравелови

Комплекс къща и стопанска сграда на Любен и Петко Каравелови

брой посещения: 9621№ 38558.3.207.1.2.3

гр. Копривщица, бул. „Х.Н.Палавеев” № 39

тип обект: исторически
статут на обект: музей
категория на обекта: национално значение
вид собственост: общинска
паметник на културата от дата: Обявен с решение ДВ № 53/11.07.1975 г. под № 354

местоположение: гр. Копривщица, бул. „Х.Н.Палавеев” № 39

Описание

Тук се раждат Любен и Петко Каравелови. И двамата остават в историята като личности обрекли живота си на България. Любен Каравелов като публицист, журналист (“Свобода“ и “Независимост” - орган на  БРЦК и научно-популярното списание “Знание”, фолклорист (събрал, подредил и обнародвал български народни песни и обичаи в “Паметник на народния бит на българина”), писател (“Българи от старо време” и “Мамино детенце”), поет (“Хубава си, моя , горо” и “Обичам те, мое, мило Отечество”) и идеолог на национална революция (председател на БРЦК). Петко Каравелов е известен политик и държавник - водач на лявото крило на Либералната партия, основател и председател на Демократическата партия; депутат (1879 – 1881 г., 1884 – 1886 г., 1894 – 1901 г.) и председател на ОНС (І, ІІ и ІV), регент (1186 г.) и четири пъти министър- председател на България (1880 – 1881 г., 1884 – 1886 г., 1886 и 1901 г.), министър на финансите, министър на народното просвещение, министър на обществените строежи, пътища и съоръжения, управляващ министър на вътрешните работи. Организатор на първото следосвобожденско събрание на Българското книжовно дружество. 
Комплексът е строени от местни майстори в продължение на 25 г. Най-старата сграда е „зимната сграда”, построена през 1810 г. след последното кърджалийско нападение над Копривщица. В „зимната сграда” е експонирана етнографска композиция, която илюстрира традиционния копривщенски бит от ХІХ в.
Втората сграда, строена през 1820 г. е стопанското помещение - сушилня и склад на копривщенски специалитети – луканки, кавърма, пастърма, наденици, етреници, кръвавици, с които търгувал бащата Стойчо Каравелов (като музеен експонат на двора може да се види коритото от борова коруба, в което домакините замесвали каймата за колбасите). В тази сграда се помещава музейна експозиция, която разказва за живота и делото на именития българин Любен Каравелов. Най-интересният експонат тук е печатарската машина собственост на Любен Каравелов, закупена от Сръбската държавна печатница през 1871 г. На нея, освен революционни вестници печатани от Каравелов и Ботев след освобождението е отпечатана и първата българска конституция - Търновската.
Последна е строена „лятната къща” с открит чардак (1835 г.). Тук семейството е живяло през лятото. В нея е подредена фото изложба, проследяваща живота на Петко Каравелов - депутат и политик, активно участвал в дебатите  по обсъждане на Търновската конституция, отстоява демократични принципи на  Последна е строена „лятната къща”, където семейството живеело през топлите месеци на годината. 

Оценка

Къщата е реставрирана и е в отлично състояние.
В ансамбъл с Душкова къща, Каравеловата къща оформят първите впечатления на посетителите на града.
Еркерът към улицата и комина представляват силно оригинален и запомнящ се детайл.
Двете сгради в двора оформят пространство, което въздейства, особено контраста в южната фасада на къщата между стаята и големия дървен чардак.
Съхранен паметник с много грижливо реставрирани детайли.

Галерия