"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Бързо търсене

Вие сте тук: Начало »  Обекти »  Копривщица »  исторически »  Лютова къща със стопанска сграда

Лютова къща със стопанска сграда

Лютова къща със стопанска сграда

брой посещения: 11947№ 38558.5.81.1, № 38558.5.51.1.3

гр. Копривщица, ул. „Никола Беловеждов” № 2

VR

тип обект: исторически
статут на обект: музей
категория на обекта: национално значение
вид собственост: държавна
паметник на културата от дата: Обявен с решение ДВ № 53/11.07.1975 г. под № 92

местоположение: гр. Копривщица, ул. „Никола Беловеждов” № 2

Описание

Лютова къща е уникален паметник на възрожденската архитектура, стенопис и дърворезба. Строена през 1854 г. от пловдивски майстори за копривщенският джелепин и бегликчия Стефан Топалов. По-късно къщата е продадена на търговеца Петко Лютов.
Състои се от ниско приземие и етаж със симетрично разпределение на помещенията. Външната и украса е твърде пестелива, затова пък вътрешната стенопис е богата и внушителна. Двураменно стълбище отвежда посетителите към втория етаж, където пред смаяния им поглед се открива уникален холкел – една композиция с невероятно съчетание на стенопис и дърворезба. Той представлява елипса с осем стенописни медельона, които отразяват екзотични източни пейзажи. От дървен асма таван се спуска красив полилеи. В средата на тавана е разположено елипсовидно дървено слънце. Впечатляват неповторимите по изящна изработка и красота стенописни фризове - корнизи и алафранги. Тази  богата стенописна украса в къщата е  втори пласт, правена около 1860 г.,  вероятно по поръчка на втория собственик Петко Лютов.

Лютова къща, днес е етнографски музей. В приземния етаж са показани  автентични копривщенски  плъсти и постоянна изложба на авторска колекция от Мария Бодурова, дарение на музеите. Нетъканите пъстри постелки са изработени от вълна и са се използвали за застилане на подове, както и като удобна дебела постелка за спане. Произвеждани са в домашни условия, чрез специфични методи на валяне и притискане. Украсявани са с оцветена с естествени багрила вълна.
На втория етаж е изложен шадраван за розова вода, който оросявал въздуха в горния салон. В синята стая е възпроизведен градски бит от края на ХІХ в. В музейната експозиция са изложени копривщенски кенета, женска рокля и традиционна битова обстановка за копривщенския дом. 

Оценка

Забележителна сграда за Копривщица. Къщата е в отличен вид и състояние, скоро е ремонтирана изцяло и изписана.
Притежава напълно автентичен интериор без намеса в плановата схема, с уникални тавани, стенописи и алафранги.
Стопанската сграда е преизградена и служи за нуждите на музея.

Галерия