"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Бързо търсене

Вие сте тук: Начало »  Обекти »  Копривщица »  исторически »  Ослекова къща

Ослекова къща

Ослекова къща

брой посещения: 13628№ 38558.4.388.2.1

гр. Копривщица, бул. „Х.Н.Палавеев” № 39 (Площад „20-ти април”)

VR

тип обект: исторически
статут на обект: музей
категория на обекта: национално значение
вид собственост: държавна
паметник на културата от дата: Обявен с решение ДВ № 53/11.07.1975 г. под № 298

местоположение: гр. Копривщица, бул. „Х.Н.Палавеев” № 39 (Площад „20-ти април”)

Описание

Къщата е построена в периода между 1853 – 1856 г. по поръчка на заможния копривщенски джелепин Ненчо Ослеков, който по–късно пренасочва  дейността си в сферата на традиционния копривщенски занаят абаджийство.
Къщата е изградена от  самоковския майстор Уста Минчо, а стенописите са дело на самоковецът Коста Зограф. Специфичното за нея е нарушената симетрия. Поради тесния терен къщата  остава с централна част и едно крило. Фасадата  се носи от конструкция опряна на конзоли от три ливански кедъра. Къщата е двуетажна, с полу-вкопана  изба. Към втория етаж води двураменно стълбище с красив дървен ажурен парапет. Впечатляват стенописите в синята и червена гостни стаи, многобройните алафранги, медельони и пейзажи. Впечатляват трите големи стенописни пейзажа на фронтона от вън, изобразяващи изгледи от Александрия, Кайро и Цариград.
Ненчо Ослеков участва в подготовката на Априлското въстание - в неговата абаджийска работилница са ушити дрехите на участниците във въстанието. Заради тази си дейност след потушаването му Ненчо Ослеков е заловен и обесен в Пловдив.
През 1956 г. е уредена като етнографски музей, където туристите могат да се запознаят с традиционния бит, местни занаяти и националното облекло. Изложени са празнични  и ежедневни женски дрехи  от ХІХ в., костюм на богатия копривщенски чорбаджия и всекидневно традиционно мъжко облекло. В Ослекова къща посетителите могат да видят уникални образци от прочутите копривщенски кенета, женски накити от средата на ХІХ в., наргилета и чибуци, донесени от Азия.

Оценка

Напълно реставрирана. През последните години сградата не е в добро състояние.  На места стенописите са избелели, фасадата е запазена.
Конструктивното състояние е общо добро, но отводняването в северната страна на сградата е нанесло вреди. В приземния етаж е констатирано провисване на някои от гредите.
Интериорът е абсолютно автентичен и запазен с всички архитектурни елементи - рамки на врати и долапи, дърворезбовани тавани със слънца и други детайли.
Обзавеждането е направено според функцията на всички помещения
Ослекова къща е най-забележителния паметник на Геранилото и подхода към църквата „Св.Богородица”.

Галерия