"Модел прекограничне сарадње у управљању културно-историјским и природним наслеђем и развој одрживог туризма – Копривштица (Бугарска) и Сурдулица (Србија)"

"Овај пројекат се кофинансира од стране Европске уније кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија"

Леад Партнер Друштвени Центар "Хаджи Ненчо Дл Палавеев" – Копрившица, Бугарска; Партнер Општина Сурдулица, Србија

Копрившица, Бугарска - Сурдулица, Србија

Портал за културно и природно наслеђе и одрживог туризма

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Брза претрага

Ви сте овде: Насловна »  Објекти »  Копривштица »  историјски »  Ослекова кућа

Ослекова кућа

Ослекова кућа

број посетилаца: 15289№ 38558.4.388.2.1

гр. Копривштица, бул. „Х.Н.Палавеев” № 39 (Плоштад „20-ти април”)

VR

Тип објекта: историјски
статут: музеј
категорија: националног значаја
тип објекта: државна
споменик од датума: Проглашен решењем ДВ № 53/11.07.1975 г. под № 298

локација: гр. Копривштица, бул. „Х.Н.Палавеев” № 39 (Плоштад „20-ти април”)

Опис

Кућа је саграђена између 1853. – 1856. године по налогу богатог трговца стоком из Копривштице Ненча Ослекова који је касније преусмерио своје активности на традиционално занатство на простору Копривштице.
Кућу је саградио самоковски мајстор Уста Минчо, а слике су дело Косте Зографа. Њена специфичност је нарушена симетрија. Због уског терена кућа је остала само са централним делом и једно крило. Фасадна структура се ослања на три конзоле либанског кедра. Кућа је на два спрата, ископан је и подрум. До другог спрата воде двоструке степенице са прелепом дрвеном оградом. Импресивне фреске у плавим и црвеним собама, многобројне алафранге, медаљони и пејзажи. Импресивна три велика мурална пејзажа на спољној страни одсликавају изгледе Александрије, Каира и Истамбула.
Ненчо Ослеков је учествовао у Априлском устанку – у његовој радионици је шивена одећа за учеснике устанка. Због своје активности након угушења устанка Ненчо Ослеков је ухваћен и обешен у Пловдиву.
!956. године кућа је уређена као етнографски музеј, где посетиоци могу да се упознају са традиционалним обичајима, занатима и народним ношњама. Изложена је дневна и свечана одећа жена из XIX века, одећа богатих мушкараца и традиционална мушка одећа. У Ослековој кући посетиоци могу да виде јединствене примере познатих кенета из Копривштице, наките жена из средине деветнаестог века, наргиле и чибуке донешене из Азије. 

Оцена

Потпуно је обновљена. У последњих неколико година, кућа је у добром стању. На местима су фреске избледеле, фасада је очувана. Конструктивно стање је генерално добро, али одводњавање на северној згради је оштетило кућу. У приземљу су оштећене неке греде.
Унутрашњост је апсолутно аутентична и сачувани су сви архитектонски елементи – оквири за врата и ормари, исклесани плафони са сунцем и други детаљи. Намештај је фунционално направљен према свим јединицама. Ослекова кућа је најзначајнији очишћен споменик и приступа цркви „Св. Богородица“.

Слике