"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Бързо търсене

Вие сте тук: Начало »  Обекти »  Копривщица »  исторически »  Къща-музей Яко Доросиев

Къща-музей Яко Доросиев

Къща-музей Яко Доросиев

брой посещения: 5266№ 38558.3.425.2

гр. Копривщица

тип обект: исторически
статут на обект: музей
категория на обекта: местно значение
вид собственост: общинска
паметник на културата от дата: Обявен с решение№ ДВ № 53/11.07.1975 г. под № 372

местоположение: гр. Копривщица

Описание

Родна къща на Яко Доросиев. Яко Доросиев участва дейно в подготовката на Септемврийското въстание (1923 г.). На Витошката нелегална партийна конференция през 1924 г. е избран за организационен секретар на ЦК на БКП. От октомври 1924 г. Осъществява връзката между ЦК и ръководството на Военната организация на партията. Той е член на щаба на Военната организация, в който оглавява секцията по четническата и терористична дейност. Дело на Военната организация на БКП е атентатът в църквата „Света Неделя“ - най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света. При атентата в „Света Неделя“ загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, и така общият брой на жертвите е 213. Ранените са 500 души. На 26 март 1925 г. е проследен от органите на III секция при Военното министерство. В завързалата се престрелка се самоубива на ъгъла на улиците „Сан Стефано“ и „Оборище“ в София.

Оценка

Къщата е реставрирана основно, със запазен образ, но в известна степен пригоден за нуждите на музейна експозиция, с което е загубен в някаква степен автентичния характер на къщата.
Състоянието на конструкцията е добро, но в южната част на сградата има пукнатина, която може да компрометира устойчивостта на стената. Наложително е да се направи тротоар от калдъръм с контра наклон, който да отведе повърхностните води.
Къщата е в ансамбъл с музея Георги Бенковски и това подсилва значението.

Галерия