"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag

Бързо търсене

Вие сте тук: Начало »  Обекти »  Сурдулица »  природен »  Власинско езеро

Власинско езеро

Власинско езеро

брой посещения: 122095.4

Община Сурдулица

VR

тип обект: природен
статут на обект: защитена местност
вид собственост: общинска

местоположение: Община Сурдулица

Описание

Плато Власина се намира на 1230 м, а езерото на 1210 m надморска височина. Според надморска височина и площта, която заема от 16.5 км ² Власинското езеро е най-голямото изкуствено езеро в планините на Сърбия и езерото с най-голяма надморска височина в този регион. Брегът е назъбен. Има няколко заливи, които са подходящи за плажа, водни спортове и разходки с лодка. Биляна е най-големият залив. Полуостровите са подходящи за къмпинг.  Езерото е с дължина 9.5 км. и ширина е 3,5 км. Средната дълбочина е 10 м, а дълбочината на язовира е 22 м. Водният обем е 165 милиона кубически метра, които се попълват от много поточета, потоци, реки, които са свързани чрез 13 основни канали, вливащи се в езерото.
Езерото е спокойно, вълните  рядко достигат половин метър. Езерото е студено, защото средната годишна температура на водата е 9 ⁰ C, а максималната  средна месечна през август е 18 ⁰ С,  минимална средно месечна температура  през януари е 0,9 ⁰ C. Август е най-горещият месец със средна температура от 15 ⁰ С, а най-студения е януари със средна месечна 4,5 ⁰ C. През зимата е възможно да се карат  кънки , защото дебелината на лед на езерото до 40 см, което се запазва 40-60 дни.
Езерото е богато на риба: сивен, дъгова пъстърва, шаран, толстолоб, бяла риба, костур, змиорка, риба-луна, сом, шаран, каракуда, кефал.
Езерото е заобиколено от планинитеЧемерник 1638 m, с най- висок връх Въртоп 1721м. Варденик, с най- висок връх Стреш.1 876метър. Специалното внимание на туристите е привлечено от остров Стратория и Дуги Дел, а най-интересните туристически забележителности са плаващите острови с обща растителност, уникална за Европа. Езерото е синьо със зелени крайбрежните райони.

Появата на нови езера и водноелектрическа енергия

Власинското езерото е изкуствено езеро, създадено от изграждането на язовири и водоеми в района за добив на електроенергия. Строителството на язовира започва през 1946 г. и приключи през 1949. година. Езерото започва да се  запълва през  1949г, докато изграждането на цялата система и всички четири завода е продължило до 1958 г.. година. Височина на язовира е 31 м, дължината на язовира е 220 м и ширина 5 м.
Каналите, през които водата се изтича от околните реки и потоци, минават по вододелите Власина и Лиза, дълго общо 60,3 мили. 13 основни канала пълнят Власенското езеро.

Галерия