"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag
Вие сте тук: Начало »  Туристически маршрути »  При българите от старо време

При българите от старо време

При българите от старо време

1, 30 ч.

в Копривщица

от: Къща – музей „Любен Каравелов”
до: Жив музей „Старото училище”.
Трудност на маршрута: лесен терен

Описание

„Българи от старо време” е най-популярната повест на Любен Каравелов. Действието се развива в родната му Копривщица,  а голяма  част от прототипите в тази повест са негови близки роднини, съседи и познати,  или просто копривщенци от старо време. Нашето предложение за разходка в Копривщица започва именно от  Каравеловия дом (Къща – музей „Любен Каравелов”) , след това  в музей „Ослекова къща”, ще се запознаете с обстановката в богатия копривщенски дом от средата на ХІХ в.  и поемайки по стръмната улица „Геранилото” ще се озовете пред храм „Успение Богородично” и  гроба на поета Димчо Дебелянов.  Излизайки от храма и минавайки под старата кована порта ще се окажете пред една от най-големите и красиви къщи в Копривщица, къща –музей „Тодор Каблешков”, покрай паметника на героя от Априлското въстание и през мостът на Първата пушка продължавате към етнографски музей „Лютова къща”. В близост се намира  Жив музей „Старото училище”.

Маршрут:

 къща – музей „Любен Каравелов”,  паметник костница на Априлци,  Жив музей „Старото училище”, музей „Лютова къща”, Мостът на Първата пушка, къща –музей „Тодор Каблешков”, храм „Успение Богородично”, гроба на поета Димчо Дебелянов,  музей „Ослекова къща”.