"Модел за трансгранично сътрудничество в управлението на културно-историческото и природно наследство и развитие на устойчив туризъм - Копривщица (България) и Сурдулица (Сърбия)"

"Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия"

Водещ партньор Народно читалище «Хаджи Ненчо Д. Палавеев» - гр. Копривщица, България, партньор Община Сурдулица, Сърбия

Копривщица, България - Сурдулица, Сърбия

ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРНО И ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО И УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ

  • Българско знаме
  • Застава Србије
  • English flag
Вие сте тук: Начало »  Туристически маршрути »  По следите на древните траки

По следите на древните траки

По следите на древните траки

2 ч.

извън Копривщица

от: Копривщица
до: Хисаря
Трудност на маршрута: лесен терен

Описание

Друг по-дълъг маршрут, който предлагаме започва от Копривщица минава през Стрелча и Старосел и продължава до известия от Античността до наши дни балнеоложки курорт гр. Хисаря. Освен висококачествени СПА – услуги, в Хисаря си заслужава човек да се разходи из античния град, да мине под големите камили, източната порта на Аугуста Траяна, града на римския император Траян,  да посети древната гробница и да отпие глътка лековита гореща вода от минералните извори ”Момина сълза”, „Момина баня” и др.
Тръгвате от Копривщица по пътя за Стрелча. Първата ви спирка по стъпките на древните траки е местността „Смиловене”, където археолози разкопават най- големия тюрзис от времете на древните траки. След Стрелча по пътя за Кръстевич се намира тракийската могила „Жаба могила”, а в околностите над  Старосел, тракийското светилище открито от археолога проф. Георги Китов. В района на Старосел се намира друго тракийско светилище Кози грамади. На връщане приятно място за отмора е винарна Старосел, с интересния музей на виното, който проследява пътя на виното (божествения елексир на траките) от античността до наши дни. Продължавате пътя си за известния балнеоложки курорт Хисаря, известен с лековитите си води от Античността до наши дни. 

Маршрут:

Тюрзиса в местността Смиловене, гробницата „Жаба могила”, тракийска гробница Старосел и Кози грамади, винарна „Старосел”, античния град Хисаря, гробницата, паркът, лековити извори „Момина баня”, „Момина сълза”.

Списък съдържани обекти